Pokud patříte mezi zákazníky, kteří rádi experimentují a v kavárnách vždy zkoušíte ochutnat něco nového, jistě jste se už potkali s fenoménem: ochucená káva.
Ochucená káva všeobecně rozděluje milovníky kávy na dvě skupiny: na ty, kteří preferují kávu naprosto nedochucenou – bez cukru, bez topingu a rozhodně bez skořice (cappuccino zasypané skořicí je bohužel prohřešek, se kterým se často setkáváme), a pak jsou tady již zmínění experimentátoři a mlsalové, kteří neodolají a ochutnávají takové kávy, jako jsou vanilkové cappuccino, karamelové espresso, oříškové latté…
Káva se dá dochutit na mnoho způsobů a takovouto specialitu si můžete dopřát i doma.
Na internetu se dnes dají sehnat sirupy do kávy, které jsou běžně používány profesionálními baristy v gastronomii.
Rozhodně však nedoporučujeme kupovat tzv. „Aromatizovanou kávu“, která je k dostání v různých „rádoby-specializovaných“ prodejnách s kávou a čajem. Jedná se o zrnkovou kávu, která už je nějak dochucená . Dochucení se provádí nástřikem sladké ochucené směsi na zrnka kávy při pražení – na zrnku je vyšší obsah cukru a to může vaše kávovary dost potrápit.
Respektive nešťastný bude hlavně mlýnek a následně pak vy – díky vysokému obsahu cukru se mlýnek může zalepit, zadrhnout a „spálit“. Co následuje? Nevyhnutelně vyměnit mlecí kameny, což není úplně levná záležitost.
Proto je mnohem lepší dochutit už hotovou kávu. Poté co kávovary kávu namelou a připraví vám dobré espresso, cappuccino nebo café latté, je velmi snadné je dochutit.
Zmiňované sirupy se vyrábí v mnoha příchutích. Káva si žádá chutě jako je právě Vanilka, Oříšek, Karamel nebo třeba Kokos. Kdo ale nemá strach, může vyzkoušet třeba espresso s příchutí máty nebo například banánové cappuccino.
Jednou z předních značek na trhu se sirupy je francouzská značka Monin – cena za 1l sirupu se pohybuje už kolem 270,- Kč. Na dochucení kávy je potřeba opravdu malé množství – základní dávka je už 8ml.
Sirupy do kávy se dají koupit i tzv. Sugar Free – Sirupy do kávy bez cukru.
Trackbacky/pingbacky