Čištění mlýnků

Čištění mlýnků

V dnešním článku se budu věnovat spíš těm, kteří mají pákové kávovary (ať už domácí nebo profesionální kávovary) a používají mlýnek na kávu.

Zjišťuji totiž, že spousta lidí nejen že svoje mlýnky na kávu nečistí, ale dokonce ani neví, že je něco takového potřeba.

Naštěstí si už většina těch, co mají nějaké kávovary doma, zvykli na to, že je potřeba je čistit. Staráme se o vodní kámen, čistíme kávové cesty – to vše je potřeba nejen pro to, aby kávovary fungovaly bezproblémově, ale i pokud chcete, aby vaše espresso chutnalo vždy skvěle.

Bohužel, zdaleka ne tolik pozornosti věnujeme mlecím kamenům v mlýnku. I Na nich totiž ulpívají zbytky kávy. Vyčistit mlýnek na kávu neznamená jenom umýt zásobník na zrno a popřípadě zásobník, kde je mletá káva. To je samozřejmě také podstatné ale velmi důležitou roli hrají právě mlecí kameny. Káva je všeobecně velmi mastná a kameny se rychle zanáší mastnotou a mezi jednotlivými zuby (které mohou být opravdu velmi jemné) ulpívají i zbytky samotné kávy. Mlýnek pak nemele přesně a výsledek nemusí odpovídat nastavení.

Přitom je to tak jednoduché. Není potřeba celý mlýnek rozdělávat a čistit manuálně. Dnes jsou k dostání speciální čističe na mlýnky, většinou ve formě malých granulek, nebo ve tvaru „lentilek“. Stačí je nasypat přímo do mlýnku a nechat je pomlít, stejně jako kávu – tyto čistící prostředky na mlýnky jsou zdravotně nezávadné, nemají žádnou chuť a ani nejsou nijak cítit. Přesto se doporučuje po čištění pomlít hrst kávy, kterou vyhodíte. Káva není nijak znehodnocena, ale mohou v ní zůstat ještě malé bílé tečky – zbytky čistícího prostředku.

Čistící prostředek skvěle absorbuje mastnotu a odstraňuje zbytky staré kávy.

Pro ty, kteří chtějí, aby jejich mlýnek na kávu vydržel co nejdéle ve skvělém stavu, mlel přesně a aby jejich espresso chutnalo vždy skvěle, je čištění mlýnku běžnou záležitostí. Doporučuje se mlýnek na kávu vyčistit vždy nejpozději po 5 kg spotřebované kávy. Pokud však máte mlýnek doma a nenamelete tolik kávy, je dobré vyčistit ho alespoň jednou týdně.

Co se týče čištění mlýnků v automatických kávovarech – samotní výrobci nic takového neuvádí – což ovšem popravdě řečeno vůbec nechápu. Teoreticky by se dalo čištění nasypat přímo do mlýnku, pak by se ale dostalo i do spařovací jednotky… Nemělo by to snad ničemu vadit. Budeme to muset vyzkoušet a pak tady zveřejníme vlastní zkušenosti. Pokud už však někdo takovou zkušenost máte, podělte se s námi!

7 komentářůna “Čištění mlýnků”

  1. Daniel Krs napsal:

    je možné použít místo speciálních granulí obyčejnou rýži? mám za to, že funguje minimálně obdobně, ale nic nestojí.

  2. Ales napsal:

    Ne bohužel nejde , protože rýže mlecí kameny neodmastí a pouze vymele nečistoty. Rýže se také vlivem teploty při mletí může začít spékat a přepalovat a mlecí kameny znehodnotí .

  3. Tomáš napsal:

    dobrý den .. chtěl jsem se zeptat jesli kameny i měníte

  4. Zuzana napsal:

    Dobrý den, ano, kameny je z naší strany možné i vyměnit.

  5. Adam napsal:

    Dobrý den, měl bych dotaz na mlecí kameny do mlýnku Eureka A ZENITH 65, zda je možné u Vás zakoupit? dále bych se chtěl zeptat, omylem jsem vyšrouboval regulátor hrubosti u mlýnku na kávu. Je možné, že opětovné našroubování na závit ovlivní nastavení stupnice hrubosti mletí. Případně jak zpět správně kolečko našroubovat, aby odpovídalo stupnici.

    Předem děkuji,

  6. Roman napsal:

    Je možné mlecí kameny jednoduše prolít horkou vodou a potom samozřejmě nechat uschnout?

  7. Zuzana napsal:

    Bohužel nelze mlecí kameny čistit vodou – došlo by ke zrezivění. Samotnou vodou byste navíc neodstranil kávovou mastnotu.

Přidat komentář