Říká se, že káva by měla být černá jako noc, horká jako vášeň a sladká jako láska. Stala se samozřejmou součástí našeho života, její zarytí příznivci vypijí i několik šálků denně. Aby nám však chutnala, je důležité ji správně připravit. Způsobů existuje hned několik.


K přípravě dobré kávy je nutné splnit dvě podmínky – pořídit si kvalitní kávová zrnka a vhodný přístroj na jejich zpracování. Nejstarším způsobem, bohužel dodnes stále používaným, je klasická turecká káva – namletá káva zalitá vroucí vodou. Pokud opomeneme její chuť, měli bychom aspoň zvážit rizika spojené s její konzumací. Při pití se totiž zrnka z kávové sedliny dostanou do žaludku a střev, kde se naleptají na sliznici. Pokud necháme kávu déle stát, dostanou se do vody polyaromatické uhlovodíky vyvolávající rakovinu. Proto je vhodné koupit si domů nějaký přístroj, ve kterém se dá vyrobit kvalitní káva.

Oblibu si získaly před mnoha lety kávovary na překapávanou kávu. V nich voda přes kávu proteče, takže výsledek je závislý na množství vody a kávy, které dáme do přístroje. Některé typy jsou vybaveny aromafiltrem zabezpečujícím stálost vůně, která se dá následně udržet v hermeticky uzavřené konvici. Do nádržky dáme vodu, do sítka nasypeme kávu, postavíme na vařič a čekáme, než se voda začne vařit. V tu chvíli se přes kávu překape přímo do konvice a my ji můžeme podávat.

Nejkvalitnější přípravu kávy umožňují přístrojeve kterých se káva připravuje pod tlakem. Původně se přístroje používali pouze v profesionálním sektoru. Výrobci je však minimalizovali, a tak je možné využívat je v domácnosti.

Základním modelem jsou přístoje s bajonetem, do kterého vkládáme kávu, přes kterou se pod tlakem přecedí voda. Při jejich výběru je nutné dbát na mikrostrukturu sítka, která by měla být co nejjemnější, a dostatečný tlak pumpy, pod kterým se káva připravuje. Standardne dnes bývá tlak okolo 15 barů. Existují i modely, do kterých se vkládá kávová „kapsa“. Domů si můžeme koupit i přístroj, ve kterém se káva přímo rozemele. Do zásobníku se sypou celá zrnka, která se podle nastavení rozemelou najemno nebo nahrubo, zároveň uživatel určí množství vody a kávy. Tak můžeme podle chuti připravit slabý, středně silný nebo silný nápoj. Součístí espressa je i napěňovací tryska na mléko, které můžeme nalít do kávy a ozdobit skořičí. Získáme tak výborné cappucino.

Při přípravě espressa káva uvolňuje olejové substance, takže na povrchu vzniká pěna, takzvaná crema. Podle ní se pozná kvalita vyrobené kávy. Crema by měla být napěněná, mít lehkou strukturu a dlouho držet. Ale až podle cukru, kterým si espresso dochutíme, zjistíme skutečnou kvalitu. Pokud cukr zůstane na pěně několik minut pevně ležet, je jisté, že crema je dokonalá.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.