Klasické připravované druhy kávy

Klasické připravované druhy kávy

Asi nejznámější a nejobvykleji připravovanou kávou je espresso. Je to malý šálek silné kávy, který vzniká tak, že je pod tlakem protlačena horká voda skrz porci kávy. Typické složení espressa je 7 g kávy a 30 ml vody. Pokud máte rádi malou, skutečně silnou kávu, je zde ristretto nebo také piccolo, což je espresso, které na stejný stejný díl kávy obsahuje pouze 20 ml vody. Další „variantou“ espressa je lungo, což je takzvané double espresso, které obsahuje dvojnásobnou porci kávy – 14 g – a maximálně 80 ml kávy. Caffé doppio je klasické espreso, které obsahuje dvojnásobné množství vody.

Dalším kávovým nápojem je oblíbené cappucino. To se skládá ze tří částí. Nejdůležitější sloužkou je kvalitní mléko, které se vyšlehá v hutnou pěnu. Celý nápoj se skládá ze třetin mléka, mléčné pěny a silné kávy. Existují umělci, kteří z mléčné pěny v kombinaci se skořicí nebo čokoládovým posypem dokáží vytvořit z mléčné pěny skutečné umělecké dílo.

Květina na hladině kapučína Láska v šálku cappuccina

Další obměnou cappucina je machiatto, což je v podstatě cappucino bez střední vrstvy mléka, skládá se tedy jen z espressa a mléčné pěny, nebo latté, které vytvoříme z jednoho dílu espressa a dvou až tří dílů horkého mléka.

Originální turecká káva se nevyrábí tak, jak jsme na ni zvyklí, a sice že mletá káva se přelije horkou vodou. Tradiční turecký recept praví, že máme rozmíchat porci velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě cukrem a v džezvě (speciální mosazná nádobka na přípravu kávy) tuto směs přivést k varu. Vodu s kávou necháme celkem třikrát dovést k varu a necháme usadit, poté můžeme servírovat.

Další způsob přípravy kávy je ve speciální mocca konvici. Tato káva u nás není příliš známá. Potřebujeme k ní totiž speciální dvoudílnou, šroubovací konvici. V dolním díle je voda a ve středu sítko s kávou. Voda se zahřátím přemění v páru, proniká přes sítko do horní části, kde kondenzuje.

Frappé je osvěžující letní káva, která se připravuje nejčastěji z instatní kávy, mléka a cukru, vše se důkladně promíchá v šejkru.

2 komentářena “Klasické připravované druhy kávy”

  1. Petr napsal:

    Dobrý den,
    mám dotaz potřebuji vědět název kávy která se připravuje z 2 lžiček nescafe, citronové šťávy a dotočené kofolou je to ledová podoba, viděl jsem přípravu ale nevím název?

    Děkuji

  2. Kafař napsal:

    Této kávě se říká kofosamoser.

Přidat komentář