Káva – jak ji podávat.

Velký šálek s hnědým „nápojem“, na podšálku lžička, dva cukříky a oblíbený „kapucínek“. Bohužel ještě dnes se často setkáváme s tímto způsobem podávání kávy.

Naštěstí už i v našich končinách se objevuje čím dál více kaváren, kam se na espresso vyplatí zajít. Poznáte je snadno – objednané espresso je opravdu „malé“, drží si cremu a káva je naservírovaná tak, jak má. Se vším všudy.  A jak to vlastně je – dobře naservírovaná káva??

Správně připravené espresso si zaslouží správný šálek. Ten by měl být nahřátý a z porcelánu – porcelán vede teplo mnohem lépe než keramika – proto se rychleji nahřeje a delé drží teplo. Nahřátý šálek je důležitý – espresso v něm líp drží cremu a uchová si správné aroma.

Věřte nebo ne, ale i tvar šálku hraje svoji roli. Ideální je kónický tvar šálku. Představte si jakoby aroma vycházelo ze samého dna, svezlo se po stěnách šálku a díku zaoblenému tvaru se nakonec setkalo uprostřed nad kávou – přesně tam, kde ho špičkou nosu hledáme. Například ze zcela rovných, válcovitých šálků aroma vyletí ven a je pryč dřív než vám kávu donesou…to se pak hledá těžko.

Správně byste měli ke kávě dostat sklenku čerstvé neperlivé vody. Ne proto, abyste po kávě doplnili tekutiny, protože káva dehydratuje. Vodu dostáváte proto, abyste si před pitím kávy propláchli chuťové pohárky, a mohli si tak espresso správně vychutnat.

Co se týče mléka do kávy, kapucínek k dobrému servisu rozhodně nepatří. Espresso, do kterého nalejeme studené mléko, je znehodnocené… pak už ani nemá smysl pozastavovat se nad výběrem šálku…

Pokud je káva podávána s mlékem, mělo by být zvlášť, v malé konvičce, a hlavně nahřáté.

Stále je mezi námi hodně lidí, kteří si zatím na italské espresso nezvykli a rádi si užívají větších „hrnků“  plných kávy. Nic proti tomu. Espresso lungo je už skoro na každém nápojovém lístku – obsluha by vám ale měla donést espresso ve větším šálku a vedle v konvičce horkou vodu – sami si kávu dolijete, jak je chcete.

Cappuccino je mojí velkou slabostí. Ne všude ho ale umí správně připravit. Na cappuccino rozhodně nepatří kopec suché pěny s bublinami. Mléčná pěna by měla být vláčná a elastická, pak se baristovi i podaří něco vám do kávy „namalovat“. Srdíčko nebo rozeta je  drobnost, ale každého potěší.

Dobře připravená káva, naservírovaná na tácku, v pěkném šálku a se sklenkou vody je pro majitele kavárny a i pro obsluhu dobrou vizitkou. Cokoli navíc – ať už je to mandle v čokoládě nebo malá buchtička, koláček nebo bonbón, je pro hosta dárek, který udělá radost. A ať někdo tvrdí, že nemá rád dárky. Já osobně si tyhle detaily pamatuji a ráda se vracím tam, kde lidem záleží na tom, aby mě potěšili.

 

 

 

4 komentářena “Káva – jak ji podávat.”

  1. Jan Novák napsal:

    Dobrý den, jenom bych se chtěl zeptat, jestli jde někde koupit servis, jaký máte na obrázku. Předem děkuji za odpověď

  2. Ales napsal:

    Dobrý den, tento servis je možné koupit na webu http://www.kavovaryonline.cz

  3. | Káva online napsal:

    […] espresso se neobejde bez dobrého šálku. Myšlenku správného servírováni jsem tu už kdysi rozváděla. Stále se setkávám s tím, že lidé v mém okolí této „maličkosti“ […]

  4. Pavel napsal:

    Z jaké strany se podává káva při restauračním stolování ?

  5. Alois napsal:

    Pro Pavel
    …káva se servíruje jako všechno pouze z pravé strany.Navíc v restauraci v žádném případě na tácku.

Přidat komentář