Perník patří k České republice stejně jako pivo nebo honzíkovy buchty. Proč si tedy k lahodnému šálku kávy neupéct perník, který bude s nápojem dokonale ladit, protože káva bude jednou ze základních ingrediencí? Navíc pečení určitě přiláká spoustu zvědavců, protože se bude po domě či bytě rozplývat lahodná kávová chuť.

INGREDIENCE:

Perník:

500g polohrubé mouky

200g cukru (nejlépe moučka)

100g mletých ořechů, oříšků nebo kokosu (mžno vynechat)

2 vejce

1 dl oleje

1 kypřící prášek

1 lžička jedlé sody

půl lžičky mleté skořice

čtvrt litru silné černé kávy

mléko

+ tuk a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání plechu

Poleva:

200g přesátého moučkového cukru

3 lžíce horkého mléka

2 lžíce rozpustné kávy

1 lžíce oleje

PŘÍPRAVA:

Vejce ušleháme s cukrem, nejlépe ve šlehači na vysoké obrátky, pomalu přiléváme kávu, olej a zašleháme už pomaleji. Suché přísady promícháme a střídavě s vlažným mlékem vmícháme do našlehané hmoty. Polotekuté těsto vlijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku, na plech s vyšším okrajem nebo do jiné formy (čtyřlístek, srdce apod.) a pečeme při 180 °C. Délka pečení závisí na velikosti formy a výšce těsta. Po upečení necháme vychladit a poléváme kávovou polevou a zdobíme ořechy nebo čokoládovými kávovými zrnky.

Poleva: Ve 2 lžících horké vody nebo mléka rozmícháme instantní kávu, nalijeme na cukr, přidáme lžičku oleje a třeme. Je-li potřeba přidáváme během tření ještě trochu mléka nebo vody. Hladkou a lesklou polevu naneseme na moučník.

Výsledný moučník můžeme ozdobit nasekanými ořechy, kokosem, cukrovými ozdobnými kuličkami nebo čokoládovými kávovými zrnky.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.