Kávové košíčky pro speciální návštěvu

Kávové košíčky pro speciální návštěvu

chocolaterex_468×481.jpg

Pokud budete chtít pohostit nedělní návštěvu speciálním cukrovím, připravte jim lahodné košíčky s kávovou nálpní, polité čokoládou a ozdobené ořechy. Dezert se však hodí opravdu pro speciální návštěvu, protože je musíte začít připravovat minimálně den předem. Nesmíte také zapomenout připravit formičky na košíčky. Pokud nemáte ty kovové, stačí koupit za pár korun papírové. Ty jsou dostupné téměř všude.

INGREDIENCE:

Na těsto:
21 dkg hladké mouky
14 dkg másla
7 dkg cukru
7 dkg mletých ořechů
1 bílek
1 vanilkový cukr

Náplň:
1/8 litru uvařené kávy
5 dkg cukru moučka
2 dkg škrobu
1 žloutek
12 dkg másla
6 dkg cukru moučka

Poleva:
10 lžic cukru moučka
1 lžíci horké vody
3 lžíce rumu
3 kávové lžičky kakaa

Na ozdobení: půlky jader vlaškých ořechů, loupané mandle nebo nastrouhanou čokoládu.

POSTUP:

Všechny suroviny určené na přípravu těsta zpracujeme. Napřed smícháme sypké přísady jako hladkou mouku, cukr, mleté ořechy a vanilkový cukr. Vedle v misce smícháme rozpuštěné máslo a vaječný bílek. Poté obě směsi smícháme dohromady. A těsto necháme odpočinout do druhého dne.

Náplň připravíme tak, že kávu, cukr, škrob a žloutek vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se z něj nestane kaše. Do té vmícháme máslo a cukr.

Suroviny na polevu utřeme v misce dohladka. Pro snadnější přípravu cukroví je možné koupit hotovou čokoládovou polevu.

Formičky báboviček je nejlepší vymazat nejprve peroutkou namočenou v rozehřátém sádle nebo v oleji, pak se snadno vyklápějí a nelámou se. Těsto do formiček musíme namačkat tak, aby bylo pěkně po stranách a po upečení šla bábovička naplnit. Bábovičky pečeme v předehřáté troubě mírně do růžova. Po vychladnutí se naplní kávovým krémem, který se nožem zahladí pěkně do roviny a poté se každá bábovička potře čokoládovou polevou. Nakonec se ozdobí půlkou jádra vlašského ořechu.

Přidat komentář