Pákové kávovary Catler s feshovým mlýnkem.

Pákové kávovary Catler s feshovým mlýnkem.

Pákové kávovary Catler ES 8012 mají jednu velkou výhodu – součástí stroje na espresso je totiž mlýnek na kávu. Navíc se nejedná o jen tak ledajaký mlýnek. Je to tzv. „freshový“ mlýnek, který namele vždy čerstvou porci přímo do páky. Nemá žádný zásobník, kde by namletá káva ležela a ztrácela aroma.

Mlýnek má kovové mlecí kameny a je možné nastavovat hrubost mletí. Jestli upřednostňujete kávovary s kovovými mlecími kameny nebo kávovary, které mají mlecí kameny keramické, je jen na vás… já mám ale z těch kovových rozhodně lepší pocit. Jsou odolnější, zdaleka ne tak křehké. Nepopiratelnou pravdou ale je, že ty kovové se na rozdíl od keramických můžou časem zbrousit.

Tyto kávovary mají na rozdíl od většiny „domácích pákovek“ celkem dobře polohovatelnou trysku na páru  s chytrým úchytem, takže si můžete zkoušet vyšlehat doma mléko na cappuccino a při troše štěstí se ani neopaříte.

Co mi ovšem přijde zbytečné je jakési pěchovadlo kávy, které je zabudované vedle mlýnku. Výrobce to pravděpodobně myslí tak, že páku s namletou kávu přiložíte zespodu a tlakem nahoru se vám podaří kávu dostatečně upěchovat.
Správně by se porce na espresso měla v páce pěchovat pod váhou 20ti kilogramů… nějak si neumím představit, že by se mi to takto podařilo, ale budiž…

Zajímavá je ovšem funkce „DryPuck“ – ta odvádí přebytečnou vodu z kávy po ukončení extrakce, takže vyhazujete pěkně suchý „bobek“ kávy.  Tyto kávovary navíc vypouštějí i zbytkovou vodu z topného systému po použití funkce páry.

Díky různým sítkům můžete připravovat i dvě espressa najednou. Výhodou je velký zásobník na zrnkovou kávu (200 g) a neobvykle velká nádržka na vodu (2 l).

Kávovary Catler ES 8012 jsou mi sympatické i použitým materiálem. Nerezová ocel ve mě vyvolává pocit bytelnosti – kávovar vám necestuje po kuchyňské lince, když chcete dotáhnout páku v hlavě 🙂 Však taky tyhle pákové kávovary váží přes 11 kg.

Praktická je malá zásuvka na příslušenství, kterou mají kávovary Catler ES 8012 ve spodní části pod odkapovou miskou.

Design mají tyto kávovary Catler ES 8012 čistý, profesionální, lehce průmyslový…. moderní.

Cena je sice vyšší, než na jakou jsme u domácích pákovek zvyklí, ale tentokrát mám pocit, že není až tak neopodstatněná 🙂 Integrovaný freshový mlýnek, funkce, které odvádějí vodu, kvalitní materiály… To má něco na sebe.

 

 

 

 

4 komentářena “Pákové kávovary Catler s feshovým mlýnkem.”

  1. Weis Zdeněk napsal:

    přpomínka:
    pěchovadlo jde vyjmout a použít normálním způsobem, drží ho magnet

  2. Dávid napsal:

    ES 8012 som kúpil na základe testov.Solídny kus,elegantný dizajn.Kvalita kávy je podpriemerná.Asi mám vadný kus.Kávu treba pomlieť úplne na jemno,natlačiť veľkou silou do hlavice.Aj tak pretečie do 10 sekúnd.Vyžaduje to obrovskú trpezlivosť.Použili sme aj pomletú kávu od Lavazy určenú do preso strojov.Stroj to nepretlačil.Dokonca ani keď bola len voľne nasypaná.Veľké sklamanie za 550 €.Predtým sme mali viaceré pákové kávovary a výsledky boli neporovnateľne lepšie.Nehovoriac,že s namletou kávou fungovali bez problémov.Stroj som chcel vrátiť,ale riešiť sa to bude reklámaciami….3-4 mesiace?A káva sa bude zalievať.Kúpime iný stroj.

  3. Slávek napsal:

    Jakési pěchovadlo kávy….?
    Nemohu uvěřit, že jsem na stránkách kava-online.

    Je pravda, že u turka se „pěchovadlo“ nepoužívá.
    Měl jsem pocit, že se na těchto stránkách píše o přípravě espressa.

  4. CanCalla napsal:

    Protože stojím zrovna před volbou, jakou pákovou mašinku na espresso si pořídím, na základě tupých testů v iTestu a jinde, jsem navštívil kamaráda v práci, kde tohoto Catlera mají. Machroval, jakže perfektní káva z toho teče. Když jsem viděl, že extrakce hodně kvalitní kávy trvala necelých osm vteřin, nacpal jsem se mu k tomu, mašinu jsem přenastavil, včetně mlýnku, úplně jinak jsem upěchoval kávu v portafilteru a teklo to o dvě vteřiny déle. Káva vypadala jako rybniční voda, řídká, žádné tělo, kréma světlounká, jako našlehané mléko a to podtrhuji, že jsem použil obyčejné, nepřetlakové misky, které jsou v příslušenství tohoto přístroje. Po několika pokusech a 100 gramech vyhozené kávy jsem to vzdal a značku Catler jsem okamžitě, ze svého seznamu favoritů, vyškrtl. Není o co stát. Už samotný fakt, že kávová zrna jsou trvale v zásobníku uvnitř nažhavené mašiny, hovoří jasně proti. Nakonec jsem koupil Gaggiu Classic a mlýdek Rancilio Rocky No Doser.

Přidat komentář