Poslední dobou zažívá káva velký boom a tak se není čemu divit že se i rozjíždí obchod s kávovary. Každý zájemce o kávovar však stojí před rozhodnutím, jaký typ přístroje si koupit. Někdo Vás bude přesvědčovat že čerstvě pomleté kávě se nic nevyrovná a jiný zase že není nad kávu z podu. Na toto rozhodnutí se tedy dnes zaměříme.
Budeme srovnávat plnoautomatický kávovar značky Delonghi typ Primadona ESAM 6600 a kávovar na pody značky Grimac typ HW (hot water).

Srovnávat tyto kávovary a jejich všechny funkce by nemělo smysl a tak se zaměříme pouze na přípravu kávy.

PRIMADONA ESAM 6600: tento kávovar má zásobník na vodu, zabudovaný mlýnek s keramickými mlecími kameny,možnost nastavení hrubosti mletí kávy a pomocí elektronického tlačítka volbu dávkování. Použitou kávu pak sám vyhodí do zásobníku na odpad.

VݝHODY:
Máte-li chuť na espresso stačí si zvolit sílu dávky kávy (3 volby dávkování), a zmáčknout tlačítko. Kávovar kávu čerstvě pomele, nadávkuje do pístu kde se stlačí, předpaří , a dávkuje horkou vodu dle nastavení velikosti šálku. Vše tedy dělá kávovar sám.

NEVÝHODY:
Pokud si necháte zrnkovou kávu v zásobníku (což obvykle uděláte) déle jak 5 hodin, začne káva přicházet o své aroma, po 24 hodinách se již dostavuje zhoršení kvality oleje které kávová zrnka obsahují a káva se již nedá označit za vhodnou pro přípravu kvalitního espressa. Jak bude chutnat Vaše káva po několika dnech už nemá smysl ani komentovat.
Kávovar je potřeba pravidelně čistit od zbytků pomleté kávy a vysypat pravidelně odpad aby nedocházelo k množení bakterií.

GRIMAC HW: tento kávovar má zásobník na vodu a již ve standardním vybavením je malý depurátor který změkčuje vodu a tím dosáhne lepšího espressa. Kávovar používá pouze pody. Pod vložíte na píst přitáhnete pákou a zmáčnete tlačítko pro přípravu. Kávovar začne připravovat kávu. Když jste spokojeni s dávkou vody opět tlačítko zmáčnete a kávovar zastaví přípravu. Pod vyjmete z páky a vyhodíte sami. Žádná automatika. Stroj je ale stále naprosto čistý!


VݝHODY:
Káva v podech je připravována speciálním výrobním postupem a je vždy 100% garantováno správné dávkování a správný tlak při stlačení podu. Káva je vždy čerstvá a nevyprchává. Kávovar nepřichází vůbec do styku s pomletou kávou protože káva je v podu a proto je přístroj vždy čistý.
Můžete používat více druhů káva zároveň protože si vložíte takový pod na který máte zrovna chuť.
NEVݝHODY:
Vyšší cena pořízení jedné porce kávy. Kávovar je pouze na pody.
SROVNÁNÍ CEN PORCE KÁVY a CEN KÁVOVARU:

Budeme vycházet z cen kávy COVIM kvalitní Italskou zrnkovou kávu pořídíme 1 kg za 607,- Kč ( 144 porcí po 7 g – 1 porce 4,2 Kč) stejná káva v podech stojí 242,- ( 20 podu – 1 porce 9,7)

Máme tu proti sobě 4,2 Kč za zrnkovou a 9,7 za pod. Rozdíl na porci kávy je tedy 5,5 Kč. Na první pohled velký rozdíl ale . . . .
Primadonu pořídíme za 39 200,- Kč a Grimac za 11 700,- Kč. Rozdíl tedy je 27 500,- Kč. Abychom v rozdílu ceny kávy umořili rozdíl v ceně kávovaru musíme spotřebovat 5000 porcí kávy. Sami si spočítejte kolik kávy denně vypijete.

Pokud pijete v rodině 4 kávy každý den pak rozdíl cen budete umořovat 3,5 roku.

NAŠE DOPORUČENÍ:

Pokud máte rádi opravdu kvalitní espresso a rádi zkoušíte nové druhy káv pak si myslím že GRIMAC je správná volba.

Pokud ale dáte přednost designu pak se asi přikloníte k Primadoně.

Co si ale pořídíte za kávovar záleží jen na Vás.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.