Kvalitní káva (espresso) doma

Poslední dobou zažívá káva velký boom a tak se není čemu divit že se i rozjíždí obchod s kávovary. Každý zájemce o kávovar však stojí před rozhodnutím, jaký typ přístroje si koupit. Někdo Vás bude přesvědčovat že čerstvě pomleté kávě se nic nevyrovná a jiný zase že není nad kávu z podu. Na toto rozhodnutí se tedy dnes zaměříme.
Budeme srovnávat plnoautomatický kávovar značky Delonghi typ Primadona ESAM 6600 a kávovar na pody značky Grimac typ HW (hot water).

Srovnávat tyto kávovary a jejich všechny funkce by nemělo smysl a tak se zaměříme pouze na přípravu kávy.

PRIMADONA ESAM 6600: tento kávovar má zásobník na vodu, zabudovaný mlýnek s keramickými mlecími kameny,možnost nastavení hrubosti mletí kávy a pomocí elektronického tlačítka volbu dávkování. Použitou kávu pak sám vyhodí do zásobníku na odpad.

VݝHODY:
Máte-li chuť na espresso stačí si zvolit sílu dávky kávy (3 volby dávkování), a zmáčknout tlačítko. Kávovar kávu čerstvě pomele, nadávkuje do pístu kde se stlačí, předpaří , a dávkuje horkou vodu dle nastavení velikosti šálku. Vše tedy dělá kávovar sám.

NEVÝHODY:
Pokud si necháte zrnkovou kávu v zásobníku (což obvykle uděláte) déle jak 5 hodin, začne káva přicházet o své aroma, po 24 hodinách se již dostavuje zhoršení kvality oleje které kávová zrnka obsahují a káva se již nedá označit za vhodnou pro přípravu kvalitního espressa. Jak bude chutnat Vaše káva po několika dnech už nemá smysl ani komentovat.
Kávovar je potřeba pravidelně čistit od zbytků pomleté kávy a vysypat pravidelně odpad aby nedocházelo k množení bakterií.

GRIMAC HW: tento kávovar má zásobník na vodu a již ve standardním vybavením je malý depurátor který změkčuje vodu a tím dosáhne lepšího espressa. Kávovar používá pouze pody. Pod vložíte na píst přitáhnete pákou a zmáčnete tlačítko pro přípravu. Kávovar začne připravovat kávu. Když jste spokojeni s dávkou vody opět tlačítko zmáčnete a kávovar zastaví přípravu. Pod vyjmete z páky a vyhodíte sami. Žádná automatika. Stroj je ale stále naprosto čistý!


VݝHODY:
Káva v podech je připravována speciálním výrobním postupem a je vždy 100% garantováno správné dávkování a správný tlak při stlačení podu. Káva je vždy čerstvá a nevyprchává. Kávovar nepřichází vůbec do styku s pomletou kávou protože káva je v podu a proto je přístroj vždy čistý.
Můžete používat více druhů káva zároveň protože si vložíte takový pod na který máte zrovna chuť.
NEVݝHODY:
Vyšší cena pořízení jedné porce kávy. Kávovar je pouze na pody.
SROVNÁNÍ CEN PORCE KÁVY a CEN KÁVOVARU:

Budeme vycházet z cen kávy COVIM kvalitní Italskou zrnkovou kávu pořídíme 1 kg za 607,- Kč ( 144 porcí po 7 g – 1 porce 4,2 Kč) stejná káva v podech stojí 242,- ( 20 podu – 1 porce 9,7)

Máme tu proti sobě 4,2 Kč za zrnkovou a 9,7 za pod. Rozdíl na porci kávy je tedy 5,5 Kč. Na první pohled velký rozdíl ale . . . .
Primadonu pořídíme za 39 200,- Kč a Grimac za 11 700,- Kč. Rozdíl tedy je 27 500,- Kč. Abychom v rozdílu ceny kávy umořili rozdíl v ceně kávovaru musíme spotřebovat 5000 porcí kávy. Sami si spočítejte kolik kávy denně vypijete.

Pokud pijete v rodině 4 kávy každý den pak rozdíl cen budete umořovat 3,5 roku.

NAŠE DOPORUČENÍ:

Pokud máte rádi opravdu kvalitní espresso a rádi zkoušíte nové druhy káv pak si myslím že GRIMAC je správná volba.

Pokud ale dáte přednost designu pak se asi přikloníte k Primadoně.

Co si ale pořídíte za kávovar záleží jen na Vás.

40 komentářůna “Kvalitní káva (espresso) doma”

  1. Jaroslav Orlík napsal:

    Přečetl jsem si tento test a musím protestovat proti propočtu ceny jednoho šálku kávy. Přesněji, ten mi nevadí, jistě bude přesný, ale to umořování, to umořování rozdílů ceny, to je neuvěřitelný argument. Proboha svatého, vždyť espresso za 30 tisíc si nekoupí kde kdo, to si kupuje je opravdový milovník kávy nebo snob a těm je nějaký poměr cena:výkon nebo jak dlouho bude cenu umořovat, naprosto ukraden. Při koupi espressa je, alespoň u mě, podstatná jediná věc. JAKOU KÁVU MI STROJEK PŘIPRAVÍ, JAKOU KRÉMU UDÄšLÁ A JAKÝ AFTERTAST A JAK DLOUHÝ KÁVA MÁ. A o těchto záležitostech tu nepadlo jediné slovo.

  2. Radim Josiek napsal:

    Musím naprosto souhlasit s panem Orlíkem. Nejde pouze srovnávat parametry a cenu, nejdůležitější je jak dobrou kávu nám kávovar připravi připraví. Jak bohatou pěnu udělá apod.

  3. terka napsal:

    chci se zeptat,co říkáte na presovač fagor CR 18.Dělá kvalitní kávu,či ne?

  4. Jaroslav Orlík napsal:

    Vzhledem k ceně to bude zcela jistě pěkná šunka. Víte, těch uvedených 15 barů, tomu nevěřte ani pod nátlakem. U kávovaru je podstatné, aby udržel trvalých 9 barů. Uvedený model zcela jistě 15 barů dosáhne, ale jen na pár vteřin a pak klesne hluboko pod 9. Tím jsem si jist. A takové espresso já pít nechci. Jsou to vyhozené peníze, řekl bych, že z toho poteče překapávaná káva.

  5. Bára napsal:

    Zdravím, mám dotaz na p. Orlíka. Doporučil byste mi nějaký nepákový presovač s mlýnkem pro domácí použití, který by dělal vynikající kafe? T.j. i patřičně horké? Nějak se v těch značkách ztrácím a kávy doma děláme v průměru 4 denně. Díky B.

  6. Aleš napsal:

    Pánové nerad bych tu rozvášnil debatu ale:

    1) buď jste článěk nepochopili a nebo jsem jej napsal špatně

    2)Srovnávat musíme, a co se týká kvality přístrojů jsou oba špičkové. U kávovaru s mletím musíte umět správně nastavit mlýnek a musíte také dodržovat spoustu zásad. Káva nesmí být otevřená, musíte čistit zásobník kde je káva protože ta sama o sobě obsahuje tuk který zůstává na stěnách. Málo kde koupíte kvalitní zrnkovou kávu v menším balení !

    3)Pokud jste zastánce pákových přístrojů pak nesmíte zapomenout že kávu musíte umět správně namlet (potřebijete kvalitní mlýnek)a pak správně stlačit do páky atd . . . . .

    Posuzujete tady to že kávovar GRIMAK neudrží 9 barů. Asi nevíte že GRIMAK patří mezi špičku v oblasti této technologie a používá se v profi provozech v celé Itálii. Rád s Vámi budu diskutovat ale pouze konstruktivně.

    Co se týká 15 ti barů máte pravdu toto jsou bary které uvádí výrobci a není to tlak na presovací hlavu ale tlak v bojleru !!

    PRO BÁRU:

    Na 4 kávy bych Vám určitě nedoporučoval plnouautomatický kávovar. Pokud tedy nemá být zároveň dekorací. Pokud budete chtít poradím rád Vám poradím když mi na sebe pošlete kontakt.

  7. Frydrychová Eva napsal:

    pane Orlík,prosím vás taktéž o radu,uvažuji již delší dobu o koupi presovače s mlýnkem a jsem zmatená z široké nabídky na internetu,poraďte mi prosím,děkuji a přeji hezký den

  8. Paulová Zdena napsal:

    Pane Orlík,prosím o radu při výběru kávovaru.Měli jsme představu automatického kávovaru,aby uměl několik druhů kávy.Ale naše spotřeba v pití kávy je velice malá.Automatické kávovary jsou vesměs na 2 litry vody a to je hodně. Něco menšího a kvalitního taky existuje? Pokud byste nám mohl poradit,byli bychom Vám velice vděční. Děkuji Zdena

  9. Frydrychová Eva napsal:

    Paní Zdenko,my jsme si minulý týden zakoupili automatický kávovar Delonghi esam 6620,teprve se s ním seznamujeme,káva je výborná a ta pěna boží….Má úplně jednoduché ovládání.Původně jsem chtěla jít taky do něčeho menšího,ale teď jsem ráda že jsme zvolili tento.Pročetla jsem spoustu recenzí a rad ,co se týče kávovarů a nakonec jsme se dostali až k tomuto poměrně drahému kousku.Ale myslím si že je to investice na několik let a ta káva fakt stojí za to,obzvlášť nasypete-li tam kávu z Primacafé,kde ji i praží-objednala jsem ji na internetu.Zdravím Vás Eva

  10. Aleš napsal:

    To bych raději volil automat JURA ENA 5 který je menší a se švýčarskou kvalitou http://www.kavovary-online.cz/akcni-nabidka/jura-ena-5-440.html

  11. Karel napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi modely Delonghi esam 6620 a Delonghi esam 6600

    děkuji

  12. Karel napsal:

    PS chtěl bych se zeptat jestli v Delonghi esam 6600/6620 se dá třeba udělat čokoláda? Nebo jí třeba přidat do kávy?

  13. Věra napsal:

    Dobrý den Karle, zásobník na čokoládu v kávovaru není a do násypky na mletou kávu čokoládu v žádném případě nasypat nemůžete. Věřte, že by jste si zničil centrální jednotku. Přesto lze s pomocí DeLonghi ESAM 6600/6620 velmi snadno horkou čokoládu připravit …dvojitým stisknutím tlačítka na přípravu jakéhokoliv nápoje s mléčnou pěnou se vyřadí funkce mlýnku a do šálku Vám teče jen mléčná pěna do které nasypete čokoládový prášek a zamícháte. Je hotovo. Dobrou chuť a pěkný den. Věra

  14. Frydrychová Eva napsal:

    Pane Karle,vlastním Delonghi esam 6620 a čokoláda se odělat nedá,ale můžete nasypat čokoládu do hrníčku a z kávovaru doplníte mlékem podle přání-buď našlehané nebo jen horké-jinak tento kávovar je fakt skvělý,kdyby jste se chtěl na něco ještě zeptat tak vám ráda písnu,s pozdravem Frydrychová Eva

  15. Karel napsal:

    Chtěl bych jen napsat, že kávovar Delonghi esam 6620 již vlastním a jsem naprosto spokojený.

    PS děkuji všem za radu.

  16. Jirka napsal:

    Dobrý den pani Evo a pane Karle,chci na vánoce koupit kávovar DeLonghi 6600 nebo 6620, no jenom by jsem se chtel zeptat jaký je v tom rozdíl? Všiml jsem si, že na 6620 se dají používat vyšší skleničky než na 6600, je to tak?
    Chtěl jsem se dále zeptat, jestli když tam dám velkou skleničku, tak mně ji naplní třeba kapučínem doplna? Je možnost zvolik kolik kapučina, či latte macchiata to má načepovat? Kolik ml?
    Dále by mně ještě zajímalo jak velké maximálně to udělá presso? Dělá to pouze ty malé piccola?

    Děkuji.

    S pozdravem Jirka

  17. Věra napsal:

    Dobrý den Jirko, ano – 6620 má zvětšený prostor na snadné použití vysoké sklenice na latte macchiato, designově upravený displej pro jednodušší ovládání, má celkově větší rozměry a tím vyšší hmotnost.
    Tento kávovar má mimo jiné přednosti velmi snadné nastavování velikosti / objemu / množství vody pro přípravu kávy či mléčné pěny pro přípravu specialit. Je možné si nastavit individuální velikosti. Je také možné dvojitým stiskem připravit také jen mléčnou pěnu bez espressa. S pozdravem Věra

  18. Jarda napsal:

    Prosim o radu zvazuji koupe kavovaru moji favorite jsou jura impressa J5 a DeLonghi esam 6620 nejsem schopen urcit viteze a neudelat chybu nejde o male penize.Spozdravem Jarda

  19. Ales napsal:

    Osobne bych sel do Jury. Verte mi ze v hodnoceni ceny vykon je to uplne o necem jinem :-).

  20. Věra napsal:

    Dobrý den Jardo, po zkušenostech bych i já dala přednost kávovaru Jura Impressa J5 – kávovar je precizní a nyní také s dárkem od firmy Jura, aktivní chladničkou na mléko pro přípravu kapučína: http://www.kavovary-online.cz/domaci-kavovary/automaticke-kavovary/jura-impressa-j5-platin-552.html
    S pozdravem Věra

  21. Tomáš napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat jaký kávovat by mě byl od Vás čtenářů doporučen . Do 10 000 Kč chtěl bych aby uměl capucino,espreso,apod . Velice děkuji za odpověd
    (Kávovar je pro mne jako začátečníka vařiče kávy,avšak milovníka) Moc díky

  22. Ales napsal:

    Osobně pokud chcete fakt super espresso a sem tam cappuccino bych sel do nespressa

  23. Tomáš napsal:

    Ales : A přesně jaký přístroj by to měl být ? Já zvažoval ten za 10 ooo co má i na mléko , sice je na kapsle ale to mě, nějak extrémě nevadí … otázkou zda je to kvalitní přístroj 😉

  24. Ales napsal:

    Osobne bych doporučil toto. Kvalita stroje je v pohodě a kvalita kávy super. můj názor je že pokud chcete pít dobré espresso a nekupovat zbytečně drahý stroj pak je to nejlepší volba. http://www.kavovary-online.cz/domaci-kavovary/kavovary-na-kapsle/nespresso-lattissima-en670b-450.html

  25. Tomáš napsal:

    Já jsem zvažoval ještě C-290 co si myslíte o ní ? Děkuji za Váš čas a názor !

  26. Ales napsal:

    Vubec neznám. Je možné že je to vyrobené pro jiný trh než ČR. Osobně jsem testoval skoro všechny nespressa a myslím že ten systém i služby jsou super

  27. Tomáš napsal:

    www1.nespresso.com/precom/sima/fiche__Nespresso_C290__N_C190_A_1_il_en.html

    Jedná se o tento sroj, co si o něm myslíte ?

  28. Ales napsal:

    Systém je stejný jako u stroju pro CR jen desig je jiny. Ale pozor takoveto stroje nabizi i system CAFITALY a ja osobne bych dal predsnost NESPRESSU

  29. Jiří napsal:

    Můžete mi prosím někdo vysvětlit proč tak výrazný cenový rozdíl mezi přístroji Espresso Ariete Novecento 1387 nerez (5.750.-)a ETA Espresso Coffee style (4.419.-)třebaže jsou evidentně funkčne i vzhledově shodné ? viz http://www.nakupuj.com. Má někdo s těmito presovači zkušenost? Děkuji

  30. Jiří napsal:

    Kdo má zkušenost s DéLonghi EC 750 s IFD systémem ?

  31. schudak napsal:

    Zdraví,
    mám přístroj Delonghi EC700.Nikde jsem nenašel jak má být velký hrnek,tedy kolik vody použít na jednu porci.
    Někde jsem zahlíd,že to má nastavitelnost síly kávy,ale myslí si,že tomu tak není.Naopak předehřívání šálků to má.Přiznám se,že jsem kávu čekal lepší.Koupil jsem na poprvé na radu známé 100°/o arabiku,ale nic moc.Půl kila asi 240,-Kč.A napěňování studeného mléka párou z trysky se mi také moc nedaří.Má být 1dcl stud.mléka.Pěny je jen trochu asi 2cm v nádobě.Poradíte mi?
    Děkuji Schudak

  32. Renata napsal:

    Chci se zeptat dá se připravit srovnarelně chutná káva s pákovky (např Delonghj eco 310) s automatem? Muže někdo doporučit kvalitní pákovku? Muže někdo doporučit výborný levnější automat?

  33. Ales napsal:

    schudak
    K šlehání mléka jsme vydali článek. Co se týká velikosti šálku na espresso mělo by být cca 20 – 30ml. V nejbližší době vydáme článek o tom jak má vypadat espresso. Dejte si pak do vyhledávání na našem webu heslo „správné espresso“

  34. Ales napsal:

    Renata
    Z pákového stroje uděláte dobré espresso jen tehdy pokud máte správně pomletou kávu . Tím pádem by to chtělo investovat i do mlýnku. Osobně doporučuji kouknout na možnosti koupit použitý plnoutopmat za zlomek ceny. viz. http://www.kavovary-online.cz/bazar/

  35. Hanka napsal:

    Uvažuji o koupi tohoto presovače http://www.kavovary-online.cz/domaci-kavovary/automaticke-kavovary/siemens-espresso-tk580012-490.html
    Máse s ním zkušenosti? Můžete ho doporučit, nebo doporučujete jiný ve stejné cenové relaci?

  36. Ales napsal:

    Není to rozhodně špatná volba asobně bych ale šel raději do značky JURA

  37. Jarislav Orlík napsal:

    Tak někdo tady uváděl jako dobrý kup kávovar Jura Ena 5. Já ho mám taky. Jenže já nejsem běžný konzument kávy a mašinku jsem si vytunil na maximum a ještě melu kávu v externím mlýnku. Většina kafeautomatů neumí espresso připravit korektně. Výrobci k tomu mají jeden důvod. Aby bylo espresso předpisové, tedy husté jako čokoláda s krásnou, hustou a tygrovanou krémou, musí káva splňovat několik podmínek. Jednak musí být čerstvá, musí být adekvátně pomletá, musí být čerstvá voda a extrakce kávy musí probíhat mezi 20 a 30 vteřinami. A v tom poslední je jádro pudla. Aby extrakce trvala tuto dobu, musí být káva pomleta tak, aby kladla horké vodě adekvátní odpor. Když se podíváte na to, jak tyhle mašinky fungují, kolikrát vyteče patřičných cca 30 ml vody za 5 vteřin. Výsledkem je rybniční voda, která se jen jako espresso tváří. Znamená to, že jste dali buď málo kávy, nebo je málo upěchovaná v portafilteru anebo je pomleta nahrubo. A ta poslední možnost je ten problém. U pákových přístrojů se nic ucpat nemůže, páč oddělám páku a pod vodou vymyju. Ale co s ucpaným automatem? Že? Mi se Jura Ena 5 zanáší pravidelně, protože si kafe melu na externím mlýnku tak, abych dosáhl vynikajícího espressa, Ena 5 má totiž možnost používat jak zrnkovou, tak mletou kávu, což je velké plus. Nicméně jsem ten týpek, který je, kvůli dobré kávě, čistit ručně pajšl kávovaru obden, což bych, u většiny z Vás, nepředpokládal. Kávovar se mi ale odvděčuje opravdu brilantním espressem. Ale k těm výrobcům – vtip je v tom, že aby výrobci předešli reklamacím z ucpání mašinek, mají mlýnky nastaveny tak, že k ucpání nedochází, ale káva není úplně košer. Taky, jak správně uvedl autor článku, káva uložená v zásobníku uvnitř mašinky, kde je horkp, nevydrží dlouho kvalitní. Rozhodně ne celý den. Proto si melu kávu vždy před přípravou v jiném mlýnku a kávu mám uloženu v chladnu. Při rozhodování hraje taky roli, zda má mašinka tzv.předehřívání šálků. Tak to jsem zavrhl okamžitě. Tohle má význam v kavárnách, kde se dělá jedna káva za druhou. Ale doma to význam nemá, ledaže byste měli svou vlastní atomovou elektrárnu na zahradě, protože, aby tato funkce měla smysl, musela by být zapnutá neustále. Osobně to řeším ohřátím šálků vařící vodou, kterou si uvařím v konvici. Samozřejmě jen tolik, kolik nutně potřebuji. Stejně předehřívám mléčenky, pokud někdo chce mléko a tatru předehřívám v mikrovlnce na takovou teplotu, aby ještě nevařila ale přitom byla vařící. Nepředehřáté šálky a mléko degradují espresso totálně. Možno vidět v českých restauračních zařízeních. Pokud nejste z těch, co by se o kávovar starali dvakrát týdně, automat si nekupujte.

  38. Ales napsal:

    Pozor jen na uchovávání kávy v chladnu. Káva obsahuje tuk trerý vlastně využíváme pro přípravu espressa (tuková emulze). Pokud káva střídá teploty pak dostáváte tuk na povrch a není v celém zrnku. Pracuje stejně jako čkokoláda kterou si vemete v létě do tašky, ona se Vám rozteče a vy si ji dáte ztuhnoud do ledničky. Všechen tuk se Vám dostane napovrch.

Přidat komentář