Brazílie: kávová královna

Brazílie: kávová královna

brazilec_trhajici_kavove_bobule.jpg

Brazílie je po právu označována za krále na kávovém trhu. Kromě toho, že je to jedna z nejdůležitějších pěstitelských oblasti, tak je Brazílie také hned na druhém místě ve spotřebě kávy. Ačkoliv tedy Brazilci vypěstují nespočet kvalitních odrůd kávy, většina z nich nikdy Brazílii neopustí a do světa se nedostanou.

V Brazílii jsou mimořádně příznivé podmínky pro pěstování kávovníku. Tento obrovský stát se rozprostírá přes tři klimatická pásma: rovníkové, subtropické a mírné. Pěstuje se tady převážně kávovník arabský v několika variantách. Kromě arabiky se začíná rozšiřovat pěstování odolněšího kávovníku arabusta. Na mezinárodních trzích jsou brazilská kávová zrna označována jako Brazils. Další rozdělení je pak podle státu, ve kterém se pěstovaly.

kavove_produkcni_oblasti_v_brazilii.bmpČtyři z šestadvaceti států Brazílie se podílí na devětaosmdesáti procentech celkové produkce kávy. Jsou to Paraná, která vypěstuje padesát procent celkové produkce, Sao Paulo, Minas Geraisis a Espírito Santo. Až tři čtvrtiny brazilské produkce pocházejí od drobných pěstitelů.

K nejzajímavějšímu a nejžádanějšímu druhu patří ten, který se označuje Bahia a pochází ze stejnojmenné oblasti. Jak ale již bylo řečeno na začátku, toto je jeden z případů, kdy se poklad Brazílie téměř nedostane dál do světa. Za zmínku stojí také dvě odrudy arabiky bourbon a to Capin Branco a Vista Allegre. Je známo, že všechny brazilské kávy mají nižší kyselost a měly by se pít mladé, protože při dlouhém skladování naopak rozvinou kyselost až příliš.

Přidat komentář