Šlehače na mléko

Tentokrát jsem byla zase nevěrná a posvítila jsem si místo na kávovary na šlehače mléka.

Takzvané „mléčné speciality“ jsou totiž odjakživa velmi oblíbené, ale donedávna jsme si je mohli dopřávat jen v kavárnách. Bohužel ani kavárna není zárukou toho, že když si objednám cappuccino, tak dostanu cappuccino. Stejně tak to platí i u café latté nebo latté macchiata.

Není káva jako káva a co si budeme vykládat, nejen my holky na cappuccino po ránu nedáme dopustit. Ne každý má ale finance na to, aby kupoval dražší plnoautomatické kávovary, které umí samy mléko našlehat. Naopak téměř každý, kdo není proškolený barista, svádí s tryskami, kterými jsou levnější kávovary vybaveny, spíše souboj „jeden na jednoho“, než že by šlehal mléko.

Naštěstí je tu trh se svou širokou nabídkou, aby nás ušetřil zklamání a naše kuchyňské zdi další výmalby. Automatické šlehače mléka jsou dnes opravdu k dostání naprosto běžně.

Výhodou je, že fungují úplně samostatně, mají svůj napájecí kabel. Liší se hlavně použitým materiálem, velikostí objemu a možnými funkcemi.

Mezi nejlevnější na trhu patří například šlehač mléka Guzzanti Lattemento LM 145. Tento šlehač pojme sice jen 145ml mléka a má jediné tlačítko, kterým spustíte proces šlehání, zato ale (i díky nízké kapacitě) vyšlehá mléko zhruba za minutu a sám se vypne. Uvnitř použil výrobce nepřilnavý materiál, a tak ani s údržbou není žádný velký problém. Každý časem uzná, že káva se studeným mlékem, na jakou jsou našinci zvyklí, a káva s prohřátým napěněným mlékem se spolu nemůžou pasovat. Na internetu se prodávává už za 1.510,- Kč.

Tento šlehač mléka má už na trhu i svého sice mladšího, ale o něco většího bráchu. Guzzanti Lattemento LM 300 pracuje na stejném principu, ale pojme až 300ml mléka – vystačí vám zhruba na 4 – 6 šálků a to už pokryje i větší návštěvu. Takže jestli vás taky nebaví komunikovat se svými přáteli přes dva pokoje z kuchyně, zatímco se snažíte, aby vaše káva vypadala co nejvíc reprezentativně a radši by jste s nim poseděli, vybírejte větší obsah. Šlehač mléka Guzzanti Lattemento LM 300 se navíc dělá v elegantním nerezovém provedení, na mléčnou pěnu si ale počkáte asi dvě a půl minuty. Můžete koupit v internetovém obchodě za 1.890,- Kč

Za zmínku stojí i domácí šlehač na mléko značky FAL. Froth Au Lait je značka, která se zabývá i výrobou šlehačů na mléko s větší kapacitou, pro použití v gastronomii a třeba přímo v cukrárnách a kavárnách. Aby ale uspokojili velkou poptávku z řad domácích spotřebitelů, nabízí model FALi, který se vyrábí v černé i v bílé barvě. Z 0,33l mléka připraví mléčnou pěnu zhruba na 5 šálků cappuccina. Internetová cena: 2.500,- Kč

Docela krátce je na trhu šlehač mléka Krups XL2000. Na první pohled krásný a moderní přístroj v matném nerezu. Velikostně sice odpovídá Lattementu LM 300, má oproti němu ale několik výhod. Průhledné víko vám umožní zírat na to, jak se mléko samo a naprosto zázračně mění v pěnu. I když prvotně má plastové průhledné víčko sloužit spíše pro kontrolu. Nemusíte se ale bát, Krups XL2000 se automaticky vypíná, jakmile splní svůj úkol, takže veselé příhody na téma: hrnečku vař! se u vás doma asi neodehrají. Další výhodou tohoto šlehače na mléko jsou tři plnoautomatické programy – cappuccino, café latté a horké mléko. Tento pomocník je na internetu k dostání za 2.999,- Kč

Všechny tyto šlehače vám ve spojení i s docela obyčejnými kávovary, bez možnosti šlehání mléka nebo kávovary s tryskou, se kterou si nevíte rady, umožní připravovat mléčné speciality, které si užijete vy i vaše návštěvy (a všichni dobře víme že s blížícími se Vánocemi se těm velkým návštěvám prostě nevyhneme).

Poslední zmiňovaný šlehač mléka – KRUPS XL2000 jsme pro vás vyzkoušeli i u nás v kanceláři a pak půl pracovního dne strávili přípravou mléčných specialit…inu, jaksi nás to chytlo a každý chtěl ochutnat… Pochopitelné, no ne?

Šlehač mléka Krups

3 komentářena “Šlehače na mléko”

  1. Ivča napsal:

    Dobrý den.. Měla bych dotaz ke šlehači mléka Guzzanti LatteMento.. Zajímalo by mě, zda pěn, kterou přístroj připraví, lze využít na espresso art – přípravu různých tvarů v kávě.. přijde mi, že na tuto techniku není přístroj vhodný.. Neporadíte mi prosím? děkuji Ivana

  2. čurda napsal:

    Iva je asi blondýna co? Tvary v kapúču se dělají kafem a ne pěnou. Zdravím blbou IVU. Čurda

  3. Buchi napsal:

    Pokud něco neznámm, je lepší se zdržet komentáře. Nebo potom budete vypadat jako blb čurda.

Přidat komentář