Melta a cikorka: za války jedinná volba, dnes káva pro zdraví

Okamžik, kdy se otevřely hranice a tím i možnost konkurence a volného trhu, znamenal pro české zákazníky obrovskou změnu, a to možnost vybrat si. Na pultech obchodů se začaly objevovat zahraniční výrobky, zahraniční značky alkoholu, cukrovinek, čaje a kávy. Náhražky kávy, které se používali předtím, jako jsou melta a cikorka, byly v té chvíli odsunuty na druhou kolej a zařazeny do škatulky: „náhražky kávy, které jsme pili, protože jsme neměli na výběr“. A přesto v době, kdy „máme na výběr“, by neměly být tyto nápoje opomenuty, protože obsahují spoustu pro tělo důležitých látek, které obsahuje jen tato kávovinová náhražka a v klasické kávě je najít nelze.

Melta je velmi tradiční kávovinovou náhražkou. Její složení je trošku prapodivné, ale je to pomleté tyto suroviny: kořen čekanky obecné, cukrová řepa, ječmen a žito. Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen však obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství.

Cikorka je mnohem starší a známější než melta. Zmínky o ní se v Evropě objevují již v 17. století. Ta se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné.

Oba nápoje, lépe řečeno kávovinový prášek na jejich přípravu, je k dostání i dnes. Když už tyto nápoje nechcete pít na doporučení lékařů kvůli zdravotnímu stavu, alespoň jej ochutnejte v rámci poznávání historie a života prarodičů a předků.

38 komentářůna “Melta a cikorka: za války jedinná volba, dnes káva pro zdraví”

  1. Deidra napsal:

    Cekankovy koren neobsahuje inzulin (hormon slinivky brisni), ale INULIN, coz je neco uplne jineho: jde o polysacharid, soucast vlakniny.

  2. Lenka napsal:

    To Deidra: však tam je psáno inulin:)) Jinak – po zkušenosti jednoho ledvinového kamenu jdu vařit kořen, meltu piju místo kafe stabilně a modlím se, aby to fungovalo:)) tož čekance zdar!

  3. Ivana napsal:

    Dochází při pití melty také k dehydrataci jako při pití tradiční kávy?

  4. luboš napsal:

    Ahoj,
    nevíte někdo, kde je cikorka k dostání?

  5. Klára napsal:

    Cikorka je k dostání v prodejnách zdravé výživy, pod názvem Karo – právě ji piju, je výborná 🙂

  6. Hany napsal:

    Melta je výborná v horkých dnech – super zažene žízeň a velice osvěží , hlavně chlazená z lednice.

  7. Ifka napsal:

    Dobrý den,
    začala jsem si vařit meltu, tak jak je uvedeno na obalu, mléko a cukr si tam nedávám. Jaké množství melty na litr vody dávate? Nemůže se po melte přibrat na váze, když je tam kořen čekanky obecné a ten podporuje trávení??? Je cikorka lepší a v čem, nebo je to skoro stejný?
    Dík za odpověd´ )
    hezký den

  8. Ifka napsal:

    Ještě chci zkusit upéct chleba, a místo piva, nebo vody tam dám meltu. Někde jsem to na netu vyčetla jako recept na chleba pro domáci pekárny.

  9. Anna napsal:

    KLÁRO-nemyslela si spíš Caro?Každopádně Caro není cikorka protože:
    1)Cikorka se dělá jen z drceného kořene čekanky
    2)Melta je vylepšená cikorka,dělá se z kořene čekanky,cukrové řepy,ječmene a žita
    3)Caro se dělá z ječmene,sladu z ječmene,čekanky a žita
    IVANO-k dehydrataci nedochází protože Melta,Cikorka ani Caro neobsahují kofein (proto to mohou pít i děti a kojící ženy)
    je to jen kávové aroma a chuť

  10. vlčice napsal:

    A myslíte že může pomáhat na akné melta? na obalu píšou, že je dobré jí pít při zánětech kůže..a nepřibírá se po ní teda, když je proti nechutenství?

  11. Magdalena napsal:

    Vzpomínám si, že jsem mým malým dětem(dnes je jim přes 3O let) dávala v létě místo čaje na žízen studenou meltu, taky jsme ji pili jako osvěžující nápoj. Dnes se k tomu vracíme – my starší ze zdravotních důvodů.

  12. Jitka napsal:

    Dobrý den,
    chápu dobře, že je Melta vhodná i pro těhotné?

  13. Marta napsal:

    Karo je opravdu dobré jako „alternativa“ ke kávě, ale nedá se pít dlouhodobě. Na Meltu si vzpomínám, že jsme ji jako děti pily s mlékem jakožto „bílou kávu“ k bramborovým plackám – mňam.
    Ale prosím Vás – kontrolujte si pravopis, ať se neprzní čeština: v názvu má být JEDINÁ, nikoliv jedinná!!!

  14. Pavla napsal:

    to Jitka: ano, neobsahuje kofein;)

  15. Botičák napsal:

    Recept na složení kvovinového nápoje:
    Vrchovatá polévková lžíce melty, rovná polévková lžíce cikorky a lžička mleté skořice, zalít 1 l horké vody a na mírném ohni vařit 4 – 5 min, potom zakrýt a nechat 15 min za občasného míchání louhovat. Než se začne vařit, často míchat aby nevzkypělo.
    Nalít s náhradou mléka do termosky a pít pomalu do oběda.
    Má velice dobrý vliv na fukci střev.

  16. David napsal:

    Zdravím..
    Meltu piji pravidelně déle jak půl roku a to 3x denně.Dělám si dvě polévkové lžíce na 250ml vody..krátce povařím a přecedím a piji bez mléka a cukru..Mám tři roky žlučníkové kaménky a měl sem dost často záchvaty a od té doby co piji meltu mám klid..a nedržím ani žlučníkovou dietu..mohu jen doporučit..
    David

  17. Petra napsal:

    Nám byla melta přímo doporučována asistentkami kurzu pro těhotné při kojení, podporuje prý tvorbu mateřského mléka 🙂

  18. Helena napsal:

    Nejlepší je káva z melty udělaná v překapávači. Dám do překapávače filtr, nasypu několik lžic melty a nechám překapat, odliji do porcelánové konvice a doliji vodu a nechám překapat podruhé, někdy i potřetí. Překapanou meltu ředím půl na půl s mlékem a dá se to pít i studené. Je to lepší jak klasická káva.

  19. sida napsal:

    Bílá káva připravená z melty/nebo v létě jen čistá slabě oslazená melta/ se pila kdysi velmi často u našich babiček na vesnicích u nás ve Slezsku. Dneska chápu, proč jsme ji pili po obědě, kdy se jedly bramborové placky se škvarkama či chlupaté knedlíky. Nikdy nám potom nebylo těžko, protože káva podporuje trávení. Tehdy jsem o tom takhle nepřemýšlela, brala jsem to jen jako nápoj. Dnes vím, že to byla léty prověřena zkušenost našich předků. Od babiček mám taky zafixované, že opravdu podporuje tvorbu mateřského mléka…tuto informaci mám opravdu zafixovanou tak, jako že např. heřmánek se používá při žalud.nevolnostech:)).

  20. Romi napsal:

    Dobrý den možná mám hloupý dotaz, prosím mohu pít Karo v těhu, meltupiju normálně, jak se karo připravuje je tam napsáno 1 lžíce do litru vody nechat přivést k varu a pak přidat 3 lžíce žitovky- je tím myslené stále karo? nebo se k němu ještě něco přidává, děkuju

  21. Ales napsal:

    Ano Caro se dá pít i v těhotenství protože je to obilná káva

  22. Miluše Honsů napsal:

    Dobrý den,piji Cikorku instantní,je výborná.Má instantní Cikorka účinky jako
    jako cikorka nrmální? děkuji Honsů

  23. David napsal:

    Dobrý den paní Marto, podle čeho soudíte že není vhodné k dlouhodobému pití, když v něm není kofein ani žádné jiné přidané látky, myslím si že záleží na každém jak mu bude chutnat a podle toho si určí dobu konzumace.

  24. Jitka napsal:

    Právě jsem vyčetla, že Karo zase tak vhodné pro těhotenství není. Pozor na rozdíl mezi Caro – z pražených obilovin a Karo – z čekankového kořene. Čekanka může vyvolat krvácení.

  25. Lucie napsal:

    Zdravím, jedno info: Nápoj se připravuje vsypáním čerstvé směsi do vroucí vody a ihned poté se nádoba odstaví, vařit se dál nesmí kvůli ztrátě chuti i vůně. Po 3 minutách se přecedí

  26. Maruška napsal:

    Díky svému složení je Caro určitě vhodné pro těhotné ženy a kojící maminky. Je sice dražší než např. Melta, ale je to proto, že cena odráží recepturu, která se snaží dodržet unikátní poměr i kvalitu ingrediencí. Obsahuje pouze přírodní cukry, neobsahuje kofein. Caro má na rozdíl od Melty nižší energetickou hodnotu a konkrétně např. Caro Active má dokonce 5 krát více vlákniny. Navíc Caro obsahuje slad z naklíčeného ječmene, který dodává nápoji nasládlou příchuť. Pro svou jemnost ho právě ženy v těhotenství a kojící maminky vyhledávají. S mlékem pak tvoří ideální kombinaci. Doporučuji 🙂

  27. Drahoslava napsal:

    Meltu neznám, ale jako náhražku kávy piji Caro a jsem s ním velice spokojená. Prostě mi chutná. 🙂

  28. fero napsal:

    dobrý den mal by som jednu otázku mám cukrovku od 6-9 priatel mi hovoril že ked mám nestálí cukor tak mám denne vypit 3 litre melty po mesiaci pitia by mal cukor spadnut na hodnotu 5 je niečo natom pravdy?dakujem.

  29. Olga napsal:

    Hezký den, piju Caro už léta se sojovým nebo pohankovým mlékem a nedávno jsem se ke mně dostala info, že je to nesprávná kombinace, škodíci slinivce. Máte někdo
    odborný názor? děkuji:-)

  30. zzappa napsal:

    Fero, zkuste si koupit rozpustnou Melta Top, složení: žito, topinambur, ječmen, čekankový kořen.
    To by mohlo pomoci, ten topinambur obsahuje také inulin…
    Ta Melta Top je celkem novinka a výborná, piji denně…

  31. jikot napsal:

    Já piji Caro už hodně dlouho a myslím si, že je zdravější jak káva a i nám všem více chutná, jak káva.Meltu jsem ještě neměla.

  32. Maru napsal:

    Caro je zdrava alternativa kavy, muzu jen doporucit 🙂 Caro Original i Active jsou bez kofeinu. Jeste existuje Caro Ricore, ktere sice kofein (kavu) obsahuje, ale nyni se zacina prodavat bez lepku, coz je super zprava pro celiaky 🙂

  33. Emil napsal:

    Panstvo, snad to muze byt zajimave pro nekoho z vas: po pravidelnem piti teto kavy jsem zaznamenal naprosto nadstandardni erekci !! A to jsem nemel naprosto zadny problem, ale ted je to jako v raji a sousedka ta si to pochvaluje a vari a vari kavicku……….!! Ahoj

  34. vendy napsal:

    varim si karo a meltu a to do litru varici vody dam lzici kara a necham jen prejit varem a pak 2 lzice melty a necham 3min povarit.Dam na chvilku ustat a precedim přes hustsi cedníček.Kdo chce at da mleko a cukr.Kdyz se Vam bude zdat silna staci naredit prevarenou vodou.

  35. Maru napsal:

    Caro urcite mohu doporucit! S mlekem super kombinace 🙂 A dokonce jej lze pouzit i do peceni!

  36. PEPE napsal:

    Jakože před sametovkou jsme tu neměli kávu a pila se jen melta a cikorka? A hodní podnikatelé ze Západu nám kromě korálků a nožů s malovanou střenkou přivezli i kávu:)

  37. anna napsal:

    to Pepe
    🙂 jojo, take kdyz si obcas ctu informace nebo predstavy mladsich lidi o minule dobe, muzu se jen usmat.. A jak se vse co bylo dobre a pak smaznute musi dnes znova pracne objevovat…/nebo taky uz ne/.
    Tak to pri tech dejinnych kotrmelcich chodi…

  38. Karolína napsal:

    Melta pole mne není náhražka kávy. Melta je prostě svébytná kávovina 🙂 Dělám z ní ale doma spoustu věcí, sirup anebo meltový perník, nejradši meltový dort.

Přidat komentář