Bialetti – kávovary, které neztrácejí šmrnc

Bialetti – kávovary, které neztrácejí šmrnc

Moka, výraz, který téměř všichni slyšeli alespoň jednou v životě, ikdyž třeba přímo netušili, o co se jedná. Stejně jako mnozí z nás znají specifický osmihranný tvar moka kávovarů. Někomu napoví i samotné jméno Bialetti. Co se však skrývá za úspěTazzona_EN_Bassachem a hlavně vytrvalostí, s jakou se kávovary Bialetti Moka prodírají do povědomí lidí po celém světě?

I v dnešní době, po více jak 80-ti letech co byli moka kávovary uvedeny na světlo světa, najdete z vysokou pravděpodobností kávovar Bialetti v každé italské domácnosti. A co víc, tato značka se i nadále rozšiřuje a vzkvétá.

První světlo světa spatřil kávovar Bialetti Moka Express v roce 1933 a zásadním způsobem ovlivnil připravu kávy. Zlom pro kávovary Bialetty však nastal až kolem roku 1950 geniálním tahem, kdy se ve spojení s těmito moka kávovary začal objevovat drobný mužíček s knírem a okamžitě si získal pozornost lidí.

O kvalitě a důmyslnosti tohoto klasické kávovaru vypodívá téměř nezměněná podoba a popularita předevšim v Itálii.  Bialetti navíc po delší době používání získávají patinu, která je nepostradatelná pro správnou chuť kávy.

 A jak vlastně kávovary fungují? Postup je asi následující:bialetti_brikka_crema

  1. Oddělte spodní a vrchní část kávovaru
  2. Spodní nádobu naplňte po trysku vodou a vložte filtr
  3. Mletou kávu nasypete do filtru
  4. Po připevnění horní části kávovaru umístíte Bialetti na plotýnku, plynový hořák nebo varnou desku
  5. Jakmile voda začne vřít, vyluhovaná káva začne překapávat do horní nádoby

Neumím si téměř představit jednodušší a přitom stále tak elegantní přípravu kávy jako je tato. Je jasné, že ne každého tyto kávovary zaujmou, ale pro ty, kteří mají rádi alternativní přípravu kávy je kvalita a dlouhá výdrž tohoto kávovaru jistě výzvou.

Video přípravy kávy ke shlédnutí zde: Bialetti Moka Express

 

 

 

Přidat komentář